Интервю със Силвия Танина

Жилищен кредит за строеж на къща

Жилищен кредит за строеж на къща

Здравейте, казвам се Силвия Танина и съм заместник управител и кредитен консултант във Creditchoice. Работя във фирмата от самото и създаване през 2017 година и наистина харесвам да помагам на хората да намират най-добрата оферта, когато става дума за кредитиране. Днес ще Ви разкажа повече по темата „Жилищен кредит за строеж на къща“.

Жилищният кредит за строеж на къща е един много специфичен кредит, който не се предлага от всяка банка. През последните 2-3 години той стана много актуален, тъй като повечето хора в България започнаха да търсят къщи в следствие на ковид кризата. Търсенето на къщи стана едва ли не по-голямо от търсенето на апартаменти.

Много от нашите клиенти, също така, се ориентираха към това да строят къща. Защо? Защото така те могат да я направят по собствен проект и да се сдобият с мечтания дом. Важно е да знаете, че малко банки в България предлагат този вид кредит, но го има и е възможен.

Специфики на жилищния кредит за строеж на къща

Както всеки друг кредит и този има своите специфики. Тук клиента има два варианта. Може да има собствено УПИ (Урегулиран поземлен имот), но може и да го купи и направи ипотеката върху него след това.

В първия случай, когато клиентът има собствен УПИ, той трябва да извади разрешение за строеж, да придобие одобрен проект и количествено стойностна сметка. Когато има всички документи и знае каква ще бъде финалната цена, банката може да даде кредит срещу ипотека. При този вид кредит винаги се изисква да има първоначално самоучастие от клиента, което означава, че не може да се очаква 100 процентово финансиране от банката. Първоначалното самоучастие може да бъде минимална сума, или по-висока, в зависимост от детайлите покрай сделката.

Ако клиентът има собствено УПИ, банката сама ще изпрати оценител, който да оцени проекта и базирано на това банката ще определи сумата, която може да даде. Финансирането обикновено се разделя на траншове, като първия транш се отпуска преди клиентът да започне да строи. Важно е да се знае, че финансиране за строеж на къща може да бъде отпуснато само ако има участие на строителна фирма, тъй като тя ще изготви количествено стойностна сметка. Когато се стигне до етап груб строеж на имота, банката прави оглед и отпуска следващата част от кредита, чиято сума е определена спрямо това до къде е стигнал строежа. Същият процес се повтаря до получаване на финалния транш за поставяне на настилки и отопление. Обикновено усвояването на всички траншове е в срок на 2 години.

Във втория случай, когато клиентът няма собствено УПИ и иска тепърва да го закупи, банката може да се включи с финансиране в покупката му. Когато става въпрос за жилищен кредит за строеж на къща, лихвените условия са същите, както и при кредит за покупка на апартамент. В момента лихвените нива не са високи, но клиентът трябва да отговаря на условията на банката за сумата, която ще иска.

Защо да изберем Creditchoice?

Регистрираният кредитен посредник е вече разпознаваема услуга в България. Все повече хора, които се нуждаят от финансиране започнаха да се насочват към услугите на кредитен посредник, още преди да търсят помощта на банка. Защо това е добра идея? Защото ние можем да представим повече от една оферта на клиента и да помогнем в структурирането на сделката. Ние от Creditchoice съдействаме със документацията между клиента и банката, както и с целия процес на кредита и след това. За този вид кредит е много специфично и не всяка банка го предлага. Ние имаме опит с този вид кредити и знаем пътеката, както и кои банки могат да го финансират.

Creditchoice Ltd. е член на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Силвия Танина

Заяви среща с кредитен консултант

 

Споделете