Интервю с Мария Петкова, Управител на Creditchoice и Зам. Председател на Асоциацията на кредитните посредници в България по БНР – Радио Пловдив – Репортаж на Екатерина Костова

Тази година цените на имотите в Пловдив бележат 5% ръст, докато миналата оскъпяването им е било 15-16%. Това отчетоха на среща в Пловдив агенции за недвижими имоти.

Те определиха деветте месеца дотук за успешни откъм брой на сключени сделки и посочиха като причина за това ниските лихви по жилищните кредити. Тенденцията към успокояване на пазара с нови жилища личи не само в баланса между търсенето и предлагането, а и в цените им, обясниха брокери. От 756 евро на квадратен метър в края на 2018-та и началото на тази година, към този момент покачването им е едва с 2 на сто и в момента се търгуват средно за 771 евро.

При някои от жилищата има и спад на цените. Те са най-евтини в квартал „Изгрев“. Ниски са цените и на панелките, като такъв апартамент в състояние за ремонт и в непривлекателен район може да се намери за 40 000 лв.

Най-високите цени на жилища са в районите около Медицинския университет, Младежкия хълм и в квартал Кършияка до големите хотели. Обикновено жилищата там се купуват с цел да се отдават под наем.

Като привлекателен се обособява и района около Гребната база.

За 2020 година се очаква динамичен пазар на имотите в Пловдив. Причините са новите обекти, чието строителство започва сега, и запазването на ниските лихви по ипотечните кадри. В момента те са 2,8-2,9%, което е най-ниското им ниво у нас.

В аудио-файла чуйте репортажа с анализа и прогнозите на Стефан Моллов, представител на една от големите агенции под тепетата, и Мария Петкова, заместник председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Източник: БНР – радио Пловдив

Наем или заем?

Ипотечни кредити – лихвите падат

 

Споделете