Инвестиране в недвижими имоти в период на инфлация – какво трябва да знаем?

Инвестиране в недвижими имоти в период на инфлация – какво трябва да знаем?

Инвестиране в недвижими имоти в период на инфлация – какво трябва да знаем?

Инвестициите в недвижими имоти набраха голяма популярност през последните години. Те са един сериозен източник на добри доходи, което ги прави привлекателни за българските инвеститори. Те имат репутацията на актив, чиято стойност се увеличава с течение на времето. Но, световната инфлация има влияние върху всичко около нас, включително и върху инвестициите в недвижими имоти.

Инфлация – негатив или полза?

Инфлацията не е нито добра, нито лоша. Дали инфлацията е полезна, зависи изцяло от вашето лично финансово състояние. Преди всичко мислим, че по-високата инфлация води до неблагоприятната ситуация, в която парите Ви купуват по-малко – те имат по-малка покупателна способност. Така че, ако сте на пазара за покупки, по-високата инфлация би се считала за отрицателна за вас, защото няма да можете да купувате толкова много поради инфлационно по-високите цени.

С други думи, ако по време на инфлацията държите много пари в брой, тогава инфлацията би работила срещу вас, защото стойността на парите ви ще намалее. От друга страна, ако държите много стоки, чиито цени се увеличават, тогава можете да видите къде инфлацията би била положителна. Това е така, защото бихте могли да продадете тези стоки за повече пари, така че стойността на притежаваните от вас стоки би се увеличила.

Тоест, когато става въпрос за инвестиране в недвижими имоти, е много трудно да кажем дали инфлацията е полезна или не. Ако вече сте инвестирали и изплатили един имот, неговата цена само се повишава, което е добре за вас. Но, ако в момента планирате да закупите имот с помощта на банка, то е добре да обмислите разходите, които ще имате и как това ще се отрази на общия ви бюджет.

Инвестиране в недвижими имоти по време на инфлация

В исторически план недвижимите имоти наистина надеждно повишават стойността си от година на година, с няколко изключения, включително срива на жилищния пазар, който се случи през 2006 година. Въпреки това, инвестирането в недвижими имоти е един надежден инвестиционен избор за много дългосрочни инвеститори.

В период на инфлация, стойността на имота нараства. Ако го отдавате под наем, то сумата, която наемателите заплащат също ще се увеличи с течение на времето. Но, важно е да знаете, че при подписан договор трудно можете да повишите стойността на наема, докато неговата давност не изтече.

Увеличението на стойността на недвижимия имот, както и на наема, позволяват на инвеститора да генерира доход и му помагат да се движи заедно с общото покачване на цените в цялата икономика. Независимо дали цените на имотите ще се вдигнат, или паднат с 5-10% в близките години, то в дългосрочен план стойността им ще се покачва. Това прави инвестирането в недвижими имоти по време на инфлация добър начин да запазим и дори повишим стойността на спестяванията си.

В случай, че сте се насочили към закупуване на имот с помощта на кредитно финансиране, то намаляването на стойността на парите по време на инфлация ще доведе до поевтиняване на текущия ви дълг. Ако сте решили да използвате услугите на банка, то определено трябва добре да обмислите детайлите около кредита, който ще вземете, както и скритите такси.

Предоставената тук информация не е инвестиционен, финансов или данъчен съвет. Силно препоръчваме консултация с лицензиран специалист за съвет относно вашата конкретна ситуация. Ние от Creditchoice с най-голямо удоволствие ще ви помогнем да вземете правилното решение, както и ще ви подкрепим във всяка стъпка от получаването на кредитиране при нужда.

Заяви среща с кредитен консултант

 

Споделете