Ипотечен кредит за жилище с цел инвестиция

Ипотечен кредит за жилище с цел инвестиция

Закупуване на недвижими имоти с инвестиционна цел

В началото на есента на 2021 г. Ковид пандемията е навлязла в поредната си фаза и в България. Въпреки липсата на официално обявена статистика инфлация, тя е видима, поскъпването на цените се наблюдава при повечето потребителски стоки и услуги – от електроенергия и хранителни продукти до един от най-сигурните острови за нашите финанси – недвижимите имоти.

Банките масово обявяват нулеви и дори отрицателни лихви по депозитите за по-големи суми. Част от населението разполага със спестявания, за които се опасява да не бъдат обезценени и загубени. Всичко това води до нарастващо търсене на алтернативни форми за инвестиране от типа на така популярните напоследък криптовалути, инвестиционно злато и не на последно място закупуване на недвижими имоти с инвестиционна цел.

Практиката е да се закупуват недовършени апартаменти, да се завършват и обзавеждат и да се продават с марж печалба или да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни платформи.

При всички случаи инвестицията в недвижим имот е далновидна постъпка, особено ако локацията е добра и строителството е качествено. Дори и растящи цените на имотите у нас са далеч под европейските и очакванията за предстоящ ръст са оправдани.

Ипотечен кредит за жилище с цел инвестиция

Ако имате наличните средства за желаната инвестиция, още по-добре! В случай обаче ако разполагате само с част от инвестицията за закупуването на стойностен имот – 50%, 30% или дори 10%, или желаете да диверсифицирате риска и да инвестирате в различни инструменти като част от описаните по-горе, спокойно бихте могли да прибегнете до ипотечен кредит. Това, че не разполагате с цялата сума или не желаете да инвестирате всичките си спестявания в един имот, не бива да ви отказва. Винаги можете да си изберете имот, да финансирате със самоучастие сумата, която решите, обикновено и изискванията на банките са тя да е около 10 -20%, а останалата да получите като финансиране от банка срещу ипотека на самия имот, който закупувате.

Например желаете да закупите имот за 100 000 евро. Разполагате с 30 000 евро свободни средства. Както можете да проверите на сайта на Creditchoice в кредитните калкулатори, за останалите 70 000 евро или около 140 000 лева, при годишна лихва 2.6% и срок на изплащане 25 години, месечната Ви вноска ще бъде около 635 лева.

Едно важно условие в случая е да имате добра кредитна история или да нямате лошо кредитно досие в Централния кредитен регистър.

Безплатна кредитна консултация със специалист от екипа на Creditchoice

Но също толкова важно е да премислите внимателно тази стъпка и инвестиционните си намерения и задължително да се консултирате със специалист. И понеже банките в България са много, а и все пак са конкуренти е добре да намерите независим и безпристрастен професионалист, който да ви консултира.

В екипа на Creditchoice ще намерите точно такива отдадени, лоялни, отзивчиви и професионални кредитни консултанти. Те ще са на ваше разположение в един от много важните моменти в живота Ви.

Запитване за среща с консултант от екипа на Creditchoice, можете да направите тук.

Споделете