Ипотечни кредити

Ипотечни кредити

Един на всеки четири имота в България се купува с ипотечен кредит

Купувачите на имоти в България са внимателни при вземането на ипотечни кредити, а банките са си взели поука от кризата през 2008 г. и са разумни в отпускането им. Около това мнение се обединиха експерти по време на Шестата национална конференция на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Inspire to Higher, организирана по повод професионалния празник на брокерите на недвижими имоти.

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с двуцифрено число, но при ниска начална база. Общото ипотечно кредитиране възлиза на около 10 млрд. лв. и се увеличава с малко над 10% на година. Това означава, че нетното нарастване е с около 1 млрд. лв. годишно, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Според неговите данни само един на всеки четири имота у нас се купуват с кредит, а ежегодно банките финансират покупката на 10 хил. къщи и апартаменти.

Рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, съобщи, че абсолютният рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна основа е отбелязан през август 2008 г. – 3,76 млрд. лв. През август тази година е достигнат връх от 3,5 млрд. лв., но според Василев в цифрите има разлика и те не са изцяло съпоставими. „Броят на рефинансиранията сега е много по-голям, тъй като лихвите вървят надолу. Обемът от отпуснати кредити през първото полугодие нараства с около 8% спрямо вторите шест месеца на 2018 г. Този ръст е разумен и здравословен. Банките са принудени да пласират ресурса си и понякога поемат рискове, но макроикономическите показатели са добри – икономиката и заплатите растат, има здравословно търсене на имоти и здравословна кредитна политика на банките в сравнение с 2008 г.“, коментира Василев.

Златно време за закупуване на имот с ипотечен кредит

Според икономиста Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ от гледна точка на купувачите на имоти сега е златно време заради ниските лихви по ипотечните кредити. Той обаче предупреди, че това може да се превърне в нож с две остриета, защото възниква стимул за нерационално поведение от страна на купувачите, при което те се сдобиват с повече жилища с цел дългосрочно отдаване под наем или в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb. „Развива се спекулативен пазар, който все още го няма у нас, но стимулите за възникването му са вече налице“, посочи Ангелов.

Според него пикът на ипотечните кредити все още не е достигнат, тъй като с всеки следващ месец стойностите са по-високи от предходния.

източник: investor.bg

Ипотечни кредити – лихвите падат

Доходност от отдаване на имоти под наем

Ипотечни кредити – най-изгодни предложения

Koи ca нaй-изгoднитe пpeдлoжeния зa ипoтeчни ĸpeдити в мoмeнтa?

Взимането на кредит, особено ипотечен, е едно от най-важните житейски решения. Ние напълно безплатно ще потърсим и сравним най-добрите и подходящи за Вас предложения за ипотечен кредит.

Можете да ни потърсите на национален телефон 0700 20 415, за да си определите среща с наш консултант или да заявите среща онлайн. Вашият персонален консултант ще ви информира през целия процес на съвместната ни работа.

Другата възможност за първи контакт с нас е да попълните данни за желания от вас кредит онлайн. Попълнените данни ще ни помогнат да подготвим предложения преди срещата ни с Вас.

Споделете