65% от новите жилища се купуват чрез ипотречен кредит

Ипотречен кредит за висок клас имотВ много случаи се налага покупките на имоти да бъдат финансирани с ипотечен кредит. Малко физически лица разполагат с достатъчно спестявания или ликвидни средства, за да могат да закупят имот директно.

Перспективата за пазара на жилища в от средно висок и висок клас е да се уравновесят нивата на търсене и предлагане според economic.bg. Това показва доклад на Colliers International за този сегмент. Там се посочва, че това „уравновесяване“ е заради значителния брой проекти, които предстои да бъдат завършени в краткосрочен план.

Също така се посочва, че цените ще се запазят стабилни. Предпочитанията към инвестиция в жилище, вместо в банков депозит, ще продължат да бъдат факт, видно като тенденция и към момента, пише в анализа на компанията за недвижими имоти.

Ръст в сегмента на по-скъпите имоти

Статистиката на компанията показва, че през първото полугодие на 2018 г. се отчита ръст в сегмента на по-скъпите имоти в няколко аспекта от неговото развитие. С 14% се увеличава броят на проектите в активно строителство. Това е резултат от интензитета на търсене и недостатъчното предлагане на завършени жилища, което води и до високия дял на сделки с имоти на етап „в строеж“ – 70% от всички.

Ръстът от 3% на предлаганите жилища от средно висок и висок клас не е достатъчен, за да отговори на търсенето. То е във възходяща посока при всички видове апартаменти, но най-вече при тези с една спалня – 36%. Регистрира се увеличен интерес и към жилища под наем с повече от три спални. През първата половина на годината почти двойно е нараснал и делът на закупилите жилище за инвестиция – от 25% на 45%. В следствие на пазарната конюнктура, склонността на инвеститорите към отстъпка спада до приблизително 2,5% от офертната цена.

 

Нагласите към покупката на жилище

Colliers, заедно с Afi Europe и Montecanal Bulgaria, са провели проучване, изследващо нагласите към покупката на жилище в средно висок и висок сегмент. От него става ясно, че факторите, които имат нарастващо значение при избора на жилище спрямо тежестта им, в сравнение с предходното проучване, проведено през 2014 г., са наличие на паркинг или паркомясто, организирана поддръжка на общите части и сигурност и охрана.

Кварталът е това, което харесват най-много по отношение на жилището си 78% от респондентите. Районите, които са предпочитани, според проучването, са на първо място такива в близост до столицата („извън София“), след което с равни проценти са кварталите „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“. Липсата на място за паркиране и шумната околна среда са най-често посочваните недостатъци на жилищата.

 

Ипотечни кредити – най-изгодни предложения

Koи ca нaй-изгoднитe пpeдлoжeния зa ипoтeчни ĸpeдити в мoмeнтa?

Взимането на кредит, особено ипотечен, е едно от най-важните житейски решения. Ние напълно безплатно ще потърсим и сравним най-добрите и подходящи за Вас предложения за ипотечен кредит.

Можете да ни потърсите на национален телефон 0700 20 415, за да си определите среща с наш консултант или да заявите среща онлайн. Вашият персонален консултант ще ви информира през целия процес на съвместната ни работа.

Другата възможност за първи контакт с нас е да попълните данни за желания от вас кредит онлайн. Попълнените данни ще ни помогнат да подготвим предложения преди срещата ни с Вас.

Споделете