Очакваме пазарът на недвижими имоти да нарасне

Пазарът на недвижими имоти и кредитиранетоСветовната пандемия повлия значително на пазара на недвижими имоти и съответно, на тяхното кредитиране. Но как? Може би, като потенциални инвеститори се интересувате какво търсят хората и какви са тенденциите за пазара на недвижими имоти и опциите за финансиране. Е, ние от Creditchoice ще Ви разкажем.

Според Добромир Ганев (НСНИ), очакваме пазарът на недвижими имоти да нарасне с 10-15% през първото шестмесечие от 2022. Да, това е повече дори от големия ръст през 2021.Цените на имотите се очаква да запазят своя темп на растеж от 2021, който бе 10 на сто. Тъй като цените на материалите нарастват има очаквания за отделни райони в България цените на строителството, и съответно имотите, да нарасне с до 20 на 100. Търсенето продължава да бъде повече от предлагането, което е една сериозна предпоставка за повишаване на цените.

Тенденция за търсене на просторни жилища

Броят на сключени сделки расте със средно 20% на годишна база и тенденцията е този ръст да продължи. Може би това се дължи на желанието на хората да намерят перфектното жилище, тъй като прекарват все повече време там, или пък на ниските лихви за ипотечни кредити, за които ние от Creditchoice можем да Ви разкажем повече.

Все повече хора търсят просторни апартаменти, в които всеки член от семейството да може да има собствено кътче. Покрай пандемията, онлайн обучението и работата от вкъщи станаха ново ежедневие за голяма част от хората и точно заради това просторните жилища са все по-търсени. Все пак личното пространство е нужно понякога дори и на най-малките членове на нашите семейства. Средната площ на закупените жилища през 2021 е 90 кв. м., а тенденцията за 2022 е да стигне до средно 100кв.м.

Другото, което прави един имот привлекателен за купувача днес е голямата и просторна тераса. Защо? Локдаунът затвори всички между стените на апартамента, а голямата тераса ни доближава с една крачка повече към външния свят, слънцето и светлината. А и кой не иска да пие кафето си на въздух, без дори да излиза от вкъщи?

Тенденция за търсене на къщи

Какво е по-добро от голяма тераса? Просторен двор, разбира се. Друга тенденция в пазара на недвижими имоти е търсенето на къщи с двор. Напълно нормално е, тъй като дворът дава свобода дори при пълен локдаун.

Тенденцията за търсене на имоти извън големия град нарасна също. Все повече хора желаят да закупят извънградски имоти. Това включва къщи, вили, както и парцели за строеж в близост до града. Чистият въздух, дворът и просторът станаха задължителна част от един лесно продаваем недвижим имот. Силен интерес има към оживени села на средно 50 км от София, такива в близост до Велико Търново, както и към местенца в Централния Балкан.

Ръстът на сделки сключени по Черноморието през последната година достига почти 100%, а в столицата има забележителен ръст от 40% повече сключени сделки.

Кредитиране на имот

Точно тук се включва и банковото финансиране като един сигурен начин за осигуряване на нужните средства за закупуване на дом.

Според Добромир Ганев, председател на НСНИ, тенденцията за вземане на ипотечни кредити ще продължи да расте. Очаква се и все повече жилища да бъдат закупени с цел инвестиция. С какво свързваме това? Може би с пандемията, или пък с прогнозите за официален прием на еврото през 2024. Все пак инвестицията в недвижими имоти е един почти сигурен начин за съхранение на пари.

Ние знаем, че вземането на кредит по време на пандемия може да звучи леко стряскащо, но това не трябва да Ви спира да се стремите към мечтания дом, в който ще се чувствате добре! Професионалните консултанти от Creditchoice ще Ви помогнат да вземете най-изгодното и правилно решение за Вас спрямо дадената ситуация и то напълно безплатно. Ще Ви подкрепят във всяка една стъпка, което ще направи взимането на кредит лесна процедура. Доверете ни се!

Ипотечен кредит или лични средства за покупка на имот?

 

Споделете