Сигурно ли е да теглим кредит онлайнЧудили ли сте се дали е сигурно да теглите кредити онлайн? Е, днес ще отговорим на въпроса, като предоставим информация относно това как работи системата отвътре. Георги Георгиев, в предаването „На твоя страна“, показва през какви проверки и защити минаваме, когато искаме да изтеглим кредит.

Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране споделя, че повечето компании оперират с вътрешни софтуерни системи, които силно подпомагат дейността по кредитирането, събират нужните бази данни, правят справки и извършват оценки.

Кредитният експерт Тихомир Тошев обяснява, че първата проверка е свързана с проверка на лицето, което кандидатства. След това се проверява дали този човек има реална работа, дали се осигурява и дали има други изтеглени кредити.

Според проучването на Георги Георгиев, най-сложният технологичен процес е именно проверката на самоличността. Процесът преминава през няколко етапа, като след тях трябва да се прецени дали човекът от документа за самоличност и този, който се регистрира за теглене на кредит, е един и същ. Георги Димитров – мениджър на фирмата разработчик, посочва, че системите, които се използват за електронна идентичност, минават през много тежки одитни проверки от страна на независими проверяващи лица и се контролират от държавата. Целта на този механизъм на контрол е да не се допуска извършване на регистрация в подобна система с чужда лична карта.

„Когато предоставяме личните си данни било то под формата на лична карта или други документи, дори и заснемане, трябва да бъдем много внимателни и бдителни на кого ги предоставяме дори това да са близки хора.“ – коментира Мария Петкова, председател на Асоциацията на Кредитните посредници в България. Тя допълва, че дигитализацията позволява на банките да предлагат по-качествени услуги.

Сигурно ли е да теглим кредит онлайн?

Сигурно ли е да теглим кредит онлайн?

И все пак експертите съветват да се доверявате само на оторизирани институции, да четете договорите си внимателно преди да ги подпишете и връщате взетите пари в срок.

 

Какво трябва да знам, когато търся кредит?

Споделете