Цените на жилищата в България растат бързо след петгодишна стагнация

Цените на жилищата растат

Цените на жилищата растат

След почти петгодишна стагнация цените на жилищата в България се увеличават бързо благодарение на намаляващите лихвени проценти и силната икономика, според Global Property Guide.

Индексът на цените на жилищата в страната се повишава с 8,59% (6,55% след корекция спрямо инфлацията) за 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2017 г. Ръстът остава относително стабилен в сравнение с предходните тримесечия, показват данните на изданието, което се позовава на статистиката на Евростат и Националния статистически институт (НСИ).

 

Инвестиции в недвижими имоти

Почти нулевите лихвени проценти по банковите депозити насърчават хората да инвестират в недвижими имоти, включително и покупки на имоти в строеж, посочва изданието.

Пазарът на имоти в България се очаква да остане силен в средносрочен план. Търсенето на имоти в големите градове продължава да расте, а предлагането е ограничено заради все още ниските нива на новото строителство.

Икономиката на България се очаква да нарасне с 3,6% през 2017 г. и с още 3,2% през 2018 г. спрямо средногодишен растеж от само 1,1% за периода от 2010 г. до 2014 г. според оценки на Международния валутен фонд (МВФ).

 

Ипотечен кредит

Лихвите по ипотечните кредити в България са на исторически най-ниско ниво. Средният лихвен процент достига 3,87% през октомври 2017 г. спрямо 4,62% пред октомври 2016 г. Ипотечният пазар се сви значително през последните шест години след масивна експанзия през годините на бума, но ръстът му се възобновява. През октомври обемът на новоотпуснатите жилищни кредити достига 267,1 млн. евро, което е с почти 40% над нивото от октомври 2016 г., посочва изданието, като цитира данни на БНБ.

В много случаи се налага покупките на имоти да бъдат финансирани с ипотечен кредит. Малко физически лица разполагат с достатъчно спестявания или ликвидни средства, за да могат да закупят имот директно. Важно е изборът на кредит да бъде информиран и съобразен с желанията и възможностите на клиента.

Взимането на кредит, особено ипотечен, е едно от най-важните житейски решения. Ние напълно безплатно ще потърсим и сравним най-добрите и подходящи за Вас предложения за ипотечен кредит.

Можете да ни потърсите на национален телефон 0700 20 415, за да си определите среща с наш консултант или да заявите среща онлайн. Вашият персонален консултант ще ви информира през целия процес на съвместната ни работа.

Другата възможност за първи контакт с нас е да попълните данни за желания от вас кредит онлайн. Попълнените данни ще ни помогнат да подготвим предложения преди срещата ни с Вас.

Споделете