Ще кандидатствате за ипотечен кредит, какво трябва да знаете?

Ще кандидатствате за ипотечен кредит, какво трябва да знаете?

Покупката на собствено жилище решава редица предизвикателства – дава чувство за сигурност и стабилност, усещане за собствено място и е инвестиция и грижа за следващите поколения. Наред с всички позитиви обаче, следват и доста отговорности. Процесът по кандидатстване за кредит може да бъде улеснен и тук представяме някои от ключовите моменти, на които трябва да обърнете внимание, за да не допуснете грешки и да минете през процеса успешно.

Какъв имот мога да си позволя? или Какъв имот желая да притежавам?

Може би си мечтаете за луксозен мезонет в полите на Витоша, в комплекс от затворен тип с много зеленина, детска площадка, фитнес и басейн. Прекрасно! Проучете възможностите и цените и ако доходите Ви го позволяват, действайте!

Ако обаче, месечната вноска по ипотечния кредит за закупуването на жилището и евентуални други Ваши кредити би надвишила 60% от месечните ви доходи, Ви съветваме да се въздържите.

Реален или официален доход

За да можете да кандидатствате за кредит, трябва да имате доказани официални доходи за поне 6 месеца назад. Това са доходите Ви от трудово възнаграждение, граждански договори, хонорари и дивиденти, наеми или други официални доходи, върху които сте заплатили дължимите данъци. Вие най-добре знаете структурата и вида на вашите доходи, но дадени ви пари на заем от родители или приятели не могат да бъдат включени в категорията официален доход. Такива средства обаче, могат да Ви бъдат от полза при т.нар. самоучастие, което всяка банка изисква при ипотечен кредит, което в момента е около 20% от стойността на имота.

Кредитен рейтинг

Стремете се да нямате просрочия надвишаващи 30 дневен период по други ваши кредити или стоки, закупени на изплащане. Всяко кредитно задължение на над 30 дни се регистрира в Централния кредитен регистър към БНБ и всички банкови институции в България имат достъп до него за период от 5 г. назад. Вие също бихте могли да си проверите сами кредитния рейтинг, преди да кандидатствате за кредит, за да се уверите, че всичко е наред, тъй като се допускат и технически и административни грешки.

Валута на кредита

Внимавайте с избора на валута на Вашия ипотечен кредит. Препоръчително е валутата да е тази, в която са вашите доходи, за да избегнете валутния риск. Дори и условията като лихвен процент и други да са по-привлекателни и изгодни, не се изкушавайте, тъй като бихте могли да загубите средства при курсови разлики във времето. Задължително се посъветвайте с експерт!

Добро проучване

Банковият пазар е конкурентен. Никога не подписвайте първото предложение, което получите, освен ако не е най-доброто сред още няколко, които сте изискали. Сравнявайте! Задавайте всички въпроси, които Ви интересуват. Стъпката е важна и трябва да сте наясно с всички детайли. Изчетете и дребния шрифт. И ако все пак нещо не Ви е ясно, допитайте се до професионалист в сферата на кредитирането. Можете да се обърнете към фирма за кредитно консултиране, от там със сигурност ще Ви дадат експертна оценка на предложенията.

 

Това са само 5 от многото съвети, които могат да бъдат дадени при кандидатстването за ипотечен кредит. И ако дори и те Ви се струват сложни и неразбираеми, то не се захващайте сами с тази задача. Последният, но може би най-важен жокер, който може да Ви бъде от най-голяма полза при избора и кандидатстването за ипотечен кредит е да се обърнете към независим и регистриран кредитен посредник. А това са фирми, преминали тежката регулаторна процедура на БНБ и сертифицирни да упражняват дейността – кредитно посредничество. Тези фирми ще свършат по-голяма част от работата по събиране на оферти, сравнение, набавяне на документация и други вместо Вас. При това без такси към Вас, тъй като техният труд се възнаграждава от банките.

Една от тези компании е Creditchoice, кредитен посредник, разполагащ от екип с над 10 професионални кредитни консултанти, работещи с 14 банки в България.

Creditchoice членува в Асоциация на кредитните посредници в България, обединяваща компании с опит и експертиза, спазващи етичен кодекс към своите клиенти и банкови партньори.

Споделете