Мария Петкова, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, В развитие, 11.03.2021

През 2020 г. в България бяха отпуснати ипотечни кредити на стойност 4,180 млн. лева или това е ръст в размер на 8,4% в сравнение с 2019 г. Това заяви Мария Петкова, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В началото на пандемията имаше известна доза опасения за намалено потребление и повишаване на риска и просрочията, но това не се случи. Имаше и затягане на риска на банките и ограничаване на кредитирането, но в много малка степен“, заяви Георгиева.

„Покупката на имот остава една от стабилните инвестиции. От друга страна, в условията на Covid, необходимостта да се разделят семействата и да се купуват нови жилища се увеличи“.

„Търсенето на банкови предложения не е лесна задача и е свързано с доста срещи, но когато се използват услугите на кредитен посредник е достатъчно да се направи една срещата и клиентът ще получи множество оферти“, заяви Георгиева.

По думите на госта от 2018 г. насам делът на кредитните посредници в банковото кредитиране и ипотечни кредити расте. „Тази година имаме 17% ръст в Асоциацията, а прогнозите ни за 2021 г. са за 25%, за 2022 г.- за 30%“, каза Георгиева.

„Изискванията към кредитните посредници са много ясно описани в Закона за ипотечните кредити, а всички регистрирани кредитни посредници са описани в Регистъра на БНБ. Има обаче вратичка в закона, като всяко физическо или юридическо лице може да насочва към банка, но това лице не може да консултира така както един посредник. Въпреки това някои юридически лица си позволяват да консултират“.  

От Асоциацията застават зад това услугата да бъде безплатна за потребителите, тъй като те вземат комисионните си от банките, обясни гостът.

„Банките определено гледат на нас като на партньор“.  

Съветът, които Георгиева даде на всеки, който търси кредитен посредник, е първо да провери Регистъра на БНБ.

Целия разговор може да видите във видеото.

Източник: bloombergtv.bg

Споделете