Пет съвета при избор на имот, който ще бъде закупен с ипотечен кредит

Пет съвета за избор на имот който ще бъде закупен с кредит

Пет съвета за избор на имот който ще бъде закупен с кредит

Решили сте да закупите първото си жилище, но се налага да се възползвате от кредитиране? Това е напълно нормално, но има своите особености. Все пак средствата са основата в една покупка. Днес ще Ви дадем пет съвета, които да имате предвид при закупуване на имот с жилищен кредит.

1. Не капарирайте имот преди да сте получили одобрение за ипотечен кредит, както и преди да сте се запознали с условията за неговото отпускане

Първият съвет, който ще дадем днес е изключително важен. Това е много често допускана грешка от купувачите, които са харесали жилище и се притесняват от това, че може да го изпуснат. Е, не капарирайте имот преди да знаете, че сте одобрени за ипотечен кредит, или поне преди да сте се запознали добре с условията му.

Трябва да сте сигурни, че нужната сума ще бъде отпусната, преди да капарирате жилището, към което сте се насочили. В противен случай може да се ориентирате към имот, който не може да си позволите, или да загубите заплатеното капаро, което не е малка сума.

2. Изберете правилната банка

В днешно време банковата ни система предлага изключително разнообразни възможности за финансиране при покупка на жилище. Същевременно, конкуренцията между банките е много голяма, което ги кара да поддържат сравнително добри условия. Преди да изберете институцията, с която ще работите е силно препоръчително да разгледате максимален брой предложения от различни банки.

Не забравяйте да обърнете внимание на всички условия по кредита, тъй като понякога може да има скрити такива, които да не Ви допаднат в бъдеще. Изборът на правилната банка се базира на сравнение и анализ на различни предложения и може да бъде труден без нужните познания. Затова може да се възползвате от услугите на кредитен консултант.

3. Вземете предвид всички разходи, включително и бъдещи такива

Лесно е да се влюбим в имот и да се впуснем в неговото кредитиране, тъй като смятаме само основният разход, който е именно закупуването му. Но, закупуването на жилище е далеч от закупуването на дом.

Не забравяйте всички други разходи, включително и бъдещите такива. Освен таксите, които ще имате по прехвърляне, общински данък за придобивка, такса за вписване и много други, ще Ви предстоят и големи разходи по обзавеждане, ремонт и закупуване на финални детайли. Затова е силно препоръчително да пресметнете добре финалната сума, която ще трябва да заплатите за жилището, към което сте се насочили.

4. Направете взискателен оглед и проверете добре всички документи

Преди да се насочите към закупуване на дадено жилище, препоръчително е да направите взискателен оглед. Поискайте мнение от строителен експерт или инженер, за да се подсигурите, че имотът е в добро състояние и нещата са точно така, както изглеждат. Не забравяйте, че кредитът, който ще получите се базира на оценка на банката.

Задължително е и да проверите добре документите. Ако работите с брокер, поискайте актуална проверка, направена в имотния регистър към Агенцията по вписванията. Ако не използвате услугите на брокер, може да направите това и сами, но ви трябва онлайн регистрация.

В случай, че закупувате жилище от строителна компания, е силно препоръчително да прегледате много добре договора, както и да го съгласувате с юрист и банката, която ще финансира закупуването. Не подписвайте документи и не капарирайте имот преди да сте напълно убедени в това, че всичко около него е легално и коректно, в противен случай може да бъдете измамени.

5. Възползвайте се от услугите на кредитен консултант

Изборът на правилната финансова институция е изключително рискован и сложен процес, тъй като всяка банка предлага различни условия на клиентите си, като много често има и скрити, непредвидени такси. За това е силно препоръчително да се възползвате от услугите на кредитен консултант. Той ще проучи пазара за Вас, като ще предложи няколко варианта и разбира се, ще отбележи кой е най-добрият според него.

Кредитният консултант е напълно наясно с всички такси, включително и скритите такива. Той знае, че трябва да вземе предвид лихвата, но не само. Може да разчитате на съдействие и при подсигуряване и попълване на изискваните от банката документи, както и на съдействие при всички необходими срещи и разговори с банковите служители.

Ние от Creditchoice поддържаме контакт с голяма част от банковите институции на пазара и имаме договори за сътрудничество с тях. Това ни дава възможност да издействаме възможно най-добрите кредитни условия както и да направим анализ между предложенията на различни банки. Нашите професионални кредитни консултанти ще Ви подкрепят в целия процес на кредитиране, от избора на перфектната институция, до попълването на документите. Свържете се с нас!

 

Заяви среща с кредитен консултант

Заяви ипотечен кредит

Споделете