Мария Петкова: Тенденцията е лихвените проценти в България да се покачват

“Кредитите растат – и банкови, и небанкови. Нерадостна тенденция при бързите кредити е да се теглят средства за дупки в бюджета на домакинствата, свързани с увеличение на битови сметки и донякъде намаляване на доходите. Тенденцията е лихвените проценти, особено при жилищните кредити в България да се покачват, но с много бавен темп, паралелно с действията на ЕЦБ.”
Това каза Мария Петкова, управител на Creditchoice и зам.председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

За поредно тримесечие компаниите, които отпускат т.нар. бързи кредити отчитат ръст на кредитирането, показват данните от статистиката на БНБ.

Увеличението на тримесечна база се свързва логично с пораснала инфлация в двуцифрен размер и войната Украйна като допълни, че другите причини са свързани с рисковия профил на клиентите.

„Ако имаме влошаване на доходите и клиентът не отговаря на изискването на банка, той би трябвало тогава да се обръща към институции за бързи кредити, но по мои наблюдения не само хора, които не отговарят на изискванията на банките се обръщат към бързи институции. Това вероятно се дължи на впечатлението, че само те могат да отпуснат заем в кратък срок. Това не е така. Има и банки, които могат да реагират за два дни при потребителско кредитиране и доста бързо при жилищно“.

Необслужваните бързи кредити са 288,6 млн. лв. и намаляват с 1,8% на годишна база, но се увеличават с 1,7% на тримесечна. Увеличението им от началото на годината се дължи на намаляването на доходите на потребителите, които предпочитат първо да обслужат битовите си сметки и да си осигурят стоки от първа необходимост, отколкото да погасят кредита си, но по-важният индекс е това, което виждаме на годишна база, подчерта Петкова.

„На този етап инфлацията със сигурност е от полза за хората и бизнесите, които вече са изтеглили кредити, защото при лихвените нива, които наблюджавме, а те продъжават да са исторически най-ниски в България, както при потребителското и жилищното кредитиране на физически лица, така и при фирмите. Ресурсът, който в момента можем да изтеглим от банката, със сигурност е по-нисък от този, който сами сме си изработили“.

Тенденцията е лихвените проценти в България да се покачват, особено по жилищните кредити, но темповете ще са ниски и няма да е толкова осезаемо от потребителите. Това ще е свързано с увеличаването на лихвите от ЕЦБ, защото едно подобно самостоятелно действие от страна на българските банки не е вероятно.

„Банките не биха предприели такава стъпка, защото имат много ресурс, който трябва да дават на кредит. Една банка живее от кредитния си портфейл. От една страна има хора, които погасяват стари кредити, а от друга страна, ако се забави кредитирането, това означава портфейлът да се стопи и да се намали печалбата“.

Вижте целия коментар във видеото.

Мария Петкова

Заяви среща с кредитен консултант

 

Споделете