Лихвите по ипотеките падат у нас падат, докато в цял свят поскъпват

Лихвите по ипотеките падат у нас падат, докато в цял свят поскъпват

На фона на монетарното затягане както в еврозоната, така и в САЩ, лихвите по жилищните кредити у нас необяснимо се понижават, напълно в разрез със световната финансова логика. Налице е продължително задържане и неочаквано поевтиняване на ипотеките.

Лихвените проценти и ГПР по жилищните заеми все още не са засегнати от неотдавнашното затягане на кредитирането в България.

Българската народна банка направи промени в политиката си. За да се справи с проблемите с инфлацията и кредитите, беше решено да се увеличат задължителните резерви на банките, работещи в България. Заедно с това се повиши и основният лихвен процент до 2,77%, като промените влязоха в сила от 1 май. Промените включват:

– считано от 1 юни 2023 г., задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от не резиденти се увеличават от 5 на 10%;

– считано от 1 юли 2023 г., задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от не резиденти се увеличават от 10 на 12%.

В края на април се наблюдава намаление на лихвите и ГПР по жилищните кредити. Предстои да видим дали мерките за финансова дисциплина ще имат ефект върху това.

По данни на БНБ през април лихвите по жилищните кредити са паднали до 2.54%, което е най-ниската точка от половин година. Последният път, когато лихвите бяха толкова ниски, беше през октомври 2022 г. Оттогава лихвите по ипотечните кредити непрекъснато се покачваха, като започнаха да падат през март и продължиха да падат през април. През ноември миналата година лихвеният процент по новоотпуснатите жилищни кредити в лева е бил 2.55%, което е малко над средногодишния процент от 2.48%. Този процент се увеличи до 2,60% през декември и след това до 2,61% през януари. През февруари той достигна 2,65%, преди леко да спадне до 2,62% през март. През април обаче процентът падна до най-ниската си точка за последните шест месеца.

През април 2022 г. средната годишна лихва по новите жилищни заеми беше около 2,57%, което е подобно на текущото ниво, на което сме сега, година по-късно.

През април ГПР за нови ипотечни заеми спадна леко до 2,80% спрямо 2,85% от предходния месец, но остава малко по-висок от 2,82% отпреди година.

През април жилищните кредити у нас са нараснали със 17,6%, достигайки близо 17,3 млрд. лв. Увеличението идва на фона на три поредни тримесечия на годишен спад на сделките с имоти, отчитат от Агенцията по вписванията.

Лихвите при потребителските кредити и депозити у нас нарастват, но са под пиковите нива.

През април средният лихвен процент по новите потребителски кредити в лева се повиши до 8.48% от 8.25% през Март. Спрямо предходната година средната лихва по потребителските кредити е по-висока – 7.84%. Въпреки това повишение лихвените проценти по потребителските кредити все още са под пиковите нива, наблюдавани през декември 2022 г., когато средният лихвен процент по новите кредити достигна 9,65%. Годишната лихва по новите потребителски кредити през април е регистрирана на 8.98%. Към края на април тази година потребителските кредити се увеличават с 11,7% на годишна база до 15,5 млрд. лева.

Средният годишен лихвен процент по нови депозити за домакинства в левове се повишава до 0,47% през април при 0,40% през март. Преди година средната годишна доходност по тези депозити беше 0,10%.

Средният годишен лихвен процент по договорените депозити в евро на нови домакинства през април е 0.67%, без промяна спрямо предходния месец. Преди 12 месеца договорената средна лихва по тези депозити беше 0,08%.

В края на април тази година депозитите на домакинствата у нас достигнаха 74,046 милиарда лева, което е ръст от 9,5% на годишна база.

Инвестиране в недвижими имоти в период на инфлация

Заяви ипотечен кредит

 

Споделете