Най-големите сгради в София през 2018 г.


Проектите с най-голяма разрешена площ са основно жилищни и са разпръснати из столицата

Според Катитал, добър знак за развитието на града е, че мащабните проекти са по-скоро пръснати в различни точки на София

Бум на жилищното строителство, ниски лихви по ипотечните кредити, еуфория, че икономическият цикъл е във връхната си точка… Дори скандалът с ареста на Десислава Иванчева, кмет на община „Младост“, нито пък разследванията около „Джи Пи груп“ успяха да помрачат ентусиазма в строителния бранш през миналата година.

Най-големите сгради в София
Най-големите сгради в София

Съвсем предвидимо големите проекти в София са жилищни, следвани от офис сградите. Напредващото строителство на третия лъч от метрото стимулира повече инвестиции в квартали, които доскоро не бяха сред най-популярните, като „Овча купел“, „Красно село“ и „Суха река“.


Къде се строи

Добър знак за развитието на града е, че мащабните проекти са по-скоро пръснати в различни точки на София. Ако трябва да бъдат посочени тенденции, интересът клони към няколко района – „Младост“, „Дианабад“, „Кръстова вада“ и „Лагера“ (виж класацията).

По-различното в строителството през 2018 г. е фокусът към два големи булеварда в столицата – „Г. М. Димитров“ и „Цар Борис III“. На разделителната линия между „Студентски град“ и „Дианабад“ започна изграждането най-големия проект за годината – небостъргачът на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ и собственик на „Минстрой“. Срещу голямата сграда вече има изкоп за жилищен проект на „Либеро“ – дружество, свързано с „Юлен“ и Първа инвестиционна банка. А в съседство до метростанцията „Г. М. Димитров“ един от гигантите в строителния бранш – „Артекс“ на Пламен Мирянов, очаква разрешение за строеж на поредния жилищен небостъргач.

Броени дни преди Коледа Столичният общински съвет одобри проект за жилищен комплекс, хотел, с височини 61 и 41 метра, и супермаркет на столичния булевард в близост до кръстовището с бул. „Цариградско шосе“. Инвеститор в жилищната и хотелската част е „Есте пропъртис“, дъщерно дружество на „Адванс пропъртис“, в което акционери са Кирил и Георги Домусчиеви. Одобрението на проекта беше забавено заради възражения на собственици на сгради в региона, а главната причина – натоварване на автомобилния трафик. Пак в региона са и двете инвестиции на собственика на болници „Софиямед“ Михаил Тиков, като засега неясна е концепцията за недостроената сграда на на ИПК „Родина“.


В очакване

В края на ноември „Нове Хоумс“, дружество от групата на хазартния бос Васил Божков, обяви план за комплекс върху бивш имот на „Балканкар“ на бул. „Цар Борис III“ 126. Върху площ 7 декара инвеститорът ще построи 14 жилищни сгради с обща разгъната площ 97 хил. кв.м. Апартаментите са обявени за продажба, но разрешение за строеж още няма.

Сходен е и проектът на „Сф БТ“ – компания, свързана с Делян Пеевски. Тя крои планове за друг голям имот в района – теренът на бившата цигарена фабрика на бул. „Цар Борис ІІІ“ 134. Компанията е получила разрешение за изменение на устройствения план, като намерението ѝ е да изгради комплекс от осем нови високи сгради. Засега обаче двата проекта нямат разрешителни от Направление архитектура и градоустройство.

Еуфорията в строителството вече е към края на цикъла си заради очакваното забавяне на световната, а оттам и на българската икономика. Затова вероятно гигантските проекти ще са по-малко през 2019.

Пълната класация на най-големите сгради в София може да видите тук: източник Капитал.


Ипотечни кредити – най-изгодни предложения

Koи ca нaй-изгoднитe пpeдлoжeния зa ипoтeчни ĸpeдити в мoмeнтa?

Взимането на кредит, особено ипотечен, е едно от най-важните житейски решения. Ние напълно безплатно ще потърсим и сравним най-добрите и подходящи за Вас предложения за ипотечен кредит.

Можете да ни потърсите на национален телефон 0700 20 415, за да си определите среща с наш консултант или да заявите среща онлайн. Вашият персонален консултант ще ви информира през целия процес на съвместната ни работа.

Другата възможност за първи контакт с нас е да попълните данни за желания от вас кредит онлайн. Попълнените данни ще ни помогнат да подготвим предложения преди срещата ни с Вас.

Споделете