Финансиране на груб строеж – кредитиране при покупка на имот на зелено

Диана Кондева е заместник управител и кредитен консултант с дългогодишен опит с продажба на банкови продукти чрез консултиране на клиенти. Диана ще ни разкаже какви са възможностите за кредитиране при покупка на имот „на зелено“

Какво трябва да знаем?

Финансиране на груб строеж

Финансиране на груб строеж

Все повече хора пристъпват към закупуване на имот, който все още няма разрешение за ползване, или с други думи Акт 16. Защо? Защото тези жилища са по-изгодни, тъй като цената на квадратен метър е по-ниска. Най-често тези жилища се закупуват директно от инвеститор и точно поради тази причина често попадаме в следната ситуация- клиент желае финансиране на имот, който все още е на етап груб строеж.

Има няколко основни неща, които клиентите ни трябва да имат предвид относно този вид финансиране. Първо, почти всяка банка финансира имот на етап груб строеж, особено ако имотът има Акт 15. В случай на Акт 14 може да бъде малко по-трудно, но отново, напълно възможно.

Много от банките имат списъци със инвеститори, за чиито имоти биха отпуснали финансиране. Дори може да срещнете изискване за минимум 3 построени обекта. За това винаги препоръчваме да се насочите към доказан строител с добра история, който ще даде сигурност както на Вас, така и на банката, че имотът ще получи Акт 16. Ние от Creditchoice имаме взаимоотношения с много установени инвеститори, тъй като сме помогнали на много клиенти да получат финансиране за жилище в етап на груб строеж.

Нека вземем примерна ситуация. Много често клиентът харесва имот, който все е в съвсем начален етап от своя строеж, възможно е дори да няма Акт 14. Тогава той влиза със сума, която е неговото самоучастие в сделката. Различните строители искат различен първоначален процент. Важно е да знаете, че при положение че жилището няма достигнат Акт 14, банките могат да подпомогнат само с потребителски кредит. Друг вариант, който може да бъде предложен е ипотекиране на друго жилище. След като строежът получи Акт 14 участието на банката може да започне.

Финансиране

Схемата на финансиране, която инвеститорът предлага може да се различава. Важно е да знаете на кой етап ще се сключи сделката, тъй като много строители предлагат тя да бъде направена след получаване на Акт 16, което прави финансирането за завършен обект, а не груб строеж.

Най-често банките отпускат този вид финансиране на траншове. Процент от финансирането бива отпуснат след получаване на Акт 15, друг след получаване на Акт 16. Обикновено при тези сделки банките са доста гъвкави и се съобразяват със схемата на плащане предложена от самия инвеститор. Клиентът трудно може да се ориентира относно тези детайли, затова кредитния консултант може да бъде много полезен. Ние сме ориентирани относно процентът, който може да отпусне банката спрямо Вашето самоучастие и спрямо етапа, в който се намира строежа и предлагаме най-подходящото финансиране, както и банките, които най-добре биха отговорили на нуждите Ви.

Друго нещо, което трябва да знаете относно този вид финансиране е, че винаги се изисква пазарна оценка на имота. В случай че имота все още няма Акт 16, тази оценка има две стойности. Едната стойност е към етапа който е достигнат в момента, докато втората оценка, още наречена прогнозна оценка е към етапа на завършване. Финансирането на отделните етапи е спрямо текущата стойност, докато крайният размер на кредита се определя от бъдещата пазарна стойност на имота.

При този тип финансиране, нашият дългогодишен опит като кредитни консултанти е изключително важен. Затова много се радваме, когато клиентите се обърнат към нас още в ранен етап, тъй като така успяваме да им спестим много време и усилия. Схемата на плащане на имота е много важна и ние винаги препоръчваме на клиентите си да не влизат с големи суми, а и доказаните инвеститори рядко го изискват.

Това, което бих казала на клиентите си е да се възползват от услугите на кредитен консултант, тъй като той ще им помогне в целия процес, ще им даде различни предложения и ще препоръча най-доброто спрямо ситуацията.

Диана Кондева

 

Ипотечен кредит или лични средства за покупка на имот?

 

Споделете