За събитието

На 14 ноември 2023 г. представители на Creditchoice бяха сред гостите на събитие, организирано от Обединена българска банка, специално за партньорите им в сферата на кредитното посредничество. На срещата в хотел Маринела в София присъстваха представители на банката Ани Ангелова – Изпълнителен директор “Банкиране на дребно”, директори на дирекции, регионални и областни мениджъри, управители на офиси на ОББ в София, представители на фирми кредитни посредници и други.

По време на събитието Борислав Гостев, Ръководител отдел „Управление взаимоотношения с партньори“ в ОББ, представи презентация на тема „Тенденциите в имотния и ипотечния пазар в България”. Той сподели актуална информация за изминалото деветмесечие на 2023 г., която засягаше теми като инфлацията, цените на имотите, развитието на пазара от 2008 г. насам, статистика за сделките и ипотечните кредити и други.

Като всеки гост, колегите от Creditchoice получиха подарък – книга “Лидерите: забравените истории на България“ с лично послание и автограф от автора Ивайло Кунев. Той е вдъхновяващ разказвач, мотивиращ обучител и автор на четири книги, които бързо се превръщат в бестселъри. Като специален гост-лектор на събитието на ОББ, той сподели пред гостите историята на видния български предприемач Мито Орозов, впечатлил Хенри Форд. Той го нарича „индустриален гений“ и „човек от световна величина“, и в същото време е пример за доброта и човечност.

А за доброто настроение допринесе и гост-изпълнителят Папи Ханс, който изпълни някои от най-популярните си песни.

Тенденциите в имотния и ипотечния пазар в България

Ето и важни акценти от презентацията на тема „Тенденциите в имотния и ипотечния пазар в България”:

  • Статистиката на Националния статистически институт показва, че инфлацията продължава да намалява. През септември 2023 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени, е -0.1% спрямо предходния месец. След регистрирания пик на годишната инфлация в България през септември 2022 г., когато достигна 18.7%, за септември 2023 г. спрямо септември 2022 г. тя е 6.3%.
  • По данни на НСИ през второто тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10.7% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г.
  • По данни от Агенция по вписванията над 153 000 нови имотни сделки са изповядани в България за изминалите девет месеца, от които 22 000 в София. Спрямо същия период за миналата година, сделките са намалели съответно с 13% в страната и с 8% в столицата.
  • Вписани са над 34 000 ипотеки в страната, което бележи 3% спад спрямо първите девет месеца на 2022 г. За разлика в София има почти 4% ръст на ипотеките в сравнение със същия период.
  • Продължава тенденцията към покачване на средния размер на жилищните кредити в лева в България от 2012 г. насам. По данни на ОББ през тази година този размер възлиза на 194 000 лв за страната и София 254 000 лева в София, което се обяснява с високите цени на имотите в столицата.
  • Според информацията от банката, през последните 2 години се наблюдава спад в процента на кредитиране, който е в размер на 69% от пазарната стойност на имота. За сравнение през 2021 г. този размер беше 73%.

Благодарим на нашите дългогодишни доверени партньори от ОББ за поканата и възможността да бъдем част от ежегодното събитие.

Споделете